Dýňový chia pudink

15.03.2023

Podzim je za rohem a s ním i pochmurné zimní počasí. Připravily jsme pro Vás podzimní tip na sladkou snídani nebo svačinu, ve formě zdravého chia pudinku, který zahřeje a potěší naše bříška.

Potřebujete: (cca na 3 porce)

1/2 menší dýně hokkaido

3 střední jablka

Skořici

Sirup na doslazení (stévie,..)

6 lžic chia semínek

400 ml ovesného mléka

Hrstka vlašských ořechů

1/2 citronu

Recept:

Jako první si připravíme chia pudink, který je potřeba vychladit aby krásně zatuhl (proto je nejlepší připravit si ho den předem, třeba večer). Do ovesného mléka přidáme zhruba 6 polévkových lžic chia semínek a promícháme. Dosladíme sirupem dle chuti (my jsme použily sirup ze stévie) a přidáme 1/2 kávové lžičky skořice. Takto připravenou směs naplníme do skleniček, zhruba do 1/2 a dáme do lednice zatuhnout. Nejlépe přes noc.

Když máme pudink dostatečně zatuhlý, připravíme si směs z dýně a jablek. Dýni ani jablka neloupeme (všechna chuť a vitamíny jsou právě ve slupce), jen důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Nakrájenou dýni a jablka vložíme do pekáčku, zasypeme skořicí a podlijeme trochou vody. Přikryjeme pečícím papírem, nebo alobalem a necháme péct zhruba 30minut. (do změknutí)

Hotovou směs rozmixujeme a přidáme najemno nasekané vlašské oříšky a 1/2 vymačkané citrónové šťávy. Můžete přidat ještě trochou skořice a stévie, pokud máte rádi sladší chuť. Směs přidáme na chia pudink, dozdobíme ještě nasekanými oříšky a podáváme.

TIP: Směs z dýně můžete na pudink podávat buď teplou, dohromady s chladným chia pudinkem tvoří výbornou chuť a nebo nechte alespoň na 1 hodinu vychladit v lednici.