Žitné krekry
Kdo již byl na našem kurzu pečení, nebo má zkušenosti s pečením chleba a se samotným kváskem, tak jistě ví, že při dokrmování kvásku jistou část dáváme pryč. Mnozí ho vyhodí, což je škoda. Ale co s tímto přebytečným kváskem? Dá se zužitkovat jak v kuchyni, tak třeba i ke kráse. Spousty žen ho používá jako vlasovou masku k vyživení, někdo ho přidává do polévky a my si z něj dnes připravíme skvělé křupavé krekry!
Krekry připravujeme z kvásku, který je čerstvě nakrmený a nebo maximálně 3 dny starý kvásek z lednice, měl by mít ještě nějaké bublinky a být lehce nakyslí. Pokud jdete tedy krmit kvásek, vyndáte ho z lednice, odeberte množství kvásku na krekry a zbytek kvásku si dokrmte na další pečení. Ušetříte tak kvásek, který nemusíte při dokrmovaní vyhazovat a uděláte si z něj skvělé krekry, které jsou POZOR návykové!!
Suroviny:
- 250g žitného kvásku (může být i pšeničný)
- 130g špaldové mouky(hladké, celozrnné)
- 50 g olivového nebo slunečnicového oleje
- 1/2 lžičky soli
- semínka dle chuti (sezamové, lněné, konopné, dýňové) nebo mák
- 1/2 lžičky kmínu
- hrubozrnná sůl na posypání
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady – se solí opatrně, přesolené krekry nejsou dobré.
Těsto přesuneme na pečící papír a vyválíme z něj tenkou placku, zhruba 3-5 mm. Na vyválené těsto posypte hrubozrnnou sůl a válečkem zapracujte do těsta. Rádýlkem plát těsta rozkrájíme na pásky a poté na čtverečky, kosočtverce – jak budete chtít vy. Každý kousek propíchneme alespoň 2x vidličkou . Můžete je potřít vaječným bílkem a lehce ještě prosolit nebo posypat kořením.
Pečeme na 180°C zhruba 10-12 minut. Záleží na troubě, krekry by měli být dozlatava, ne však úplně tmavé a tvrdé. Po vychladnutí ještě ztvrdnou.
TIP: Krekry se dají jíst samotné. My jsme k nim vytvořily skvělý česnekový dip.
Potřebujete:
- 250g bílého nejlépe řeckého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- Sůl, Pepř
- Petrželku
Jogurt vyklopte do mističky, prolisujte česnek, osolte, opepřete, přidejte najemno nakrájenou petrželku či pažitku a přidejte 1/2 šťávy z citronu.