Špaldová bábovka

15.03.2023

Máme krásné letní měsíce a díky tomu i plnou zahrádku krásně voňavé levandule. Do vázy je super, ale víte, že z ní jde vykouzlit spoustu pokrmů a naše tělo nám za ně poděkuje, protože právě levandule prospívá ke správné funkci zažívacího traktu a léči žaludeční a střevní potíže. My jsme si pro Vás připravily jednoduchý recept na bábovku.

Potřebujete:

  • 150g třtinového cukru (lze použít stévii nebo sladký sirup)
  • 150g kokosového oleje
  • 4 vejce
  • 250g tvarohu
  • 300 g špaldové hladké mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru nebo vanilkový lusky
  • 1 lžíce levandulových květů

Postup:

V míse utřeme kokosový olej s cukrem a postupně přidáme všechny žloutky, dobře a pečlivě promícháme, poté přidáme změklý tvaroh.

V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr nebo špetku lusku a přisypeme levanduli (pouze kvítky, pozor na tvrdou dřevnatou část, do té v bábovce kousnout nechceme). Směs s moukou důkladně a postupně vmícháme do první směsi s tukem a žloutky. Nakonec si z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta.

Pečící formu vymažeme máslem nebo kokosovým olejem a směs těsta vlijeme do formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 40-50 minut na 180°C.

Po upečení nechte bábovku cca 10-20 minut odpočinout a poté vyklopte, můžete přiložit na formu mokrou utěrku. Hotovou bábovku pocukrujte, my jsme použily práškovou stévii.

Dobrou chuť!