Dýňový koláč

15.03.2023

Jelikož máme podzim a všude kolem je spousta druhů dýní, ze kterých se dá tvořit prakticky cokoliv, byla by škoda nějaký recept nevymyslet. Dýňová polévka je taková klasika a každý si jí doma rád uvaří, my jsme si pro Vás ale připravily něco sladkého na zub a dokonce úplně BEZ LEPKU. Takže super volba pro ty, kteří mouku nesmí nebo pro ty, kteří se jí vyhýbají. Tak co zkusíte tento podzimní dýňovo-jablečný koláč?

Potřebujete:

Na Těsto:

250g bezlepkové mouky (my jsme použily SCHÄR Mix B bezlepkovou směs)

45 g cukru (třtinový nebo kokosový)

1/2 lžičky skořice

1 vejce

2 velké lžíce bílého jogurtu

130 g másla (přepuštěné máslo Ghí, kokosový olej)

Na směs:

1 menší dýně Hokaido

3-4 střední jablka

2 vejce

Vanilkový cukr

1 lžička skořice

50 g másla (přepuštěné máslo Ghí, kokosový olej)

100 g třtinového cukru

Hrst mletých vlašských ořechů

Hrst mletých lískových ořechů

Med

Pozn.: Pokud by jste chtěli bezlaktózový koláč, nahraďte jogurt rostlinným mlékem.

Nejprve si pečlivě omyjeme dýni, rozpůlíme a vybereme z ní lžící semena. Spolu s jablky ji nakrájíme na středně velké kostky, i se slupkou. (ve slupce je nejvíc vitamínů, jak u dýně tak i u jablek). Vysteleme si plech pečícím papírem a naskládáme na něj pokrájenou dýni a jablka, zasypeme skořicí a pokapeme medem. Překryjte plech pečícím papírem a dejte péct na 45 minut do vyhřáté trouby na 190°C.

Mezitím co se nám dýně s jablky peče, připravíme si těsto. Mouku smícháme spolu s cukrem a skořicí, přidáme změklé máslo a společně prohněteme, dokud se vše hezky nespojí. Poté přidáme vejce a jogurt a vypracujeme krásně hladké těsto, dejte tomu čas a opravdu pořádně ho propracujte. Pokud by se vám těsto moc lepilo, přisypte mouku. Propracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout do lednice (cca na 30 minut)

Hotovou upečenou směs dýně a jablek vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Těsto vyndáme z potravinářské fólie a malou část zhruba 1/5 z něj odřízneme, budeme jej potřebovat na mřížky. Zbytek těsta si rozválíme na zhruba 2-3cm tlustou placku, kterou poté přendáme do připravené formy. My jsme použily keramickou z IKEA. Těsto rozválejte na pomoučněné ploše, nebo mezi pečícími papíry, aby se vám nelepilo. Těsto ve formě upravíme a přebytečné okraje těsta odřežeme a schováme na později. Propícháme dno vidličkou a dáme do vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 10 minut.

Nyní si připravíme směs. Dýni a jablka dáme do mixéru (i se slupkou), přidáme cukr, máslo, skořici, vanilkový cukr, vejce a umixujeme do hladké kaše. Nakonec přidáme na jemno nakrájené lískové a vlašské oříšky. Hotovou směs nalijeme na korpus a ze zbytku schovaného těsta vyřežeme rádýlkem tenké proužky, ze kterých na koláči vytvoříme mřížku. Potřeme vejcem a pečeme při 190°C zhruba 45 minut.

Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Pozn.: Ideální chutě docílíte, když necháte koláč přes noc v lednici.