Pivní rohlíky

11.03.2023

Máme tady další pekařský recept a tentokrát jsou to pivní rohlíky. Pokud tento recept budete zkoušet, počítejte s tím, že rohlíky vám doma do druhého dne nevydrží, tak jako u nás, jelikož jsou návykové a výborné. Pokud přece jenom vydrží, tak budou několik dnů jako čerstvé. Jsou křehké, nadýchané a krásně měkké. Tentokrát jsme měly premiéru a zkoušely jsme nový kvásek Lievito Madre ze špaldové mouky, osvědčil se dokonale.

Potřebujete:

  • 160g špaldové mouky (hladká Pernerka)
  • 160 ml vody
  • 2 velké lžíce kvásku LM (Lievito Madre)

Kvásek rozmícháme ve vodě, dokud se krásně nespojí a nakonec přidáme mouku, vše promícháme a necháme 12 hodin při pokojové teplotě. Vyrobíme si takzvaný rozkvas. (nejlépe zadělejte přes noc )

Na těsto:

  • 350 g špaldové mouky (hladká Pernerka)
  • 110 ml piva 10° (použily jsme Kozla)
  • 50g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru (třtinový)
  • Pepř, Provensálské koření, Kmín

Špaldovou mouku prosejeme, přidáme lžičku soli, cukru, přidáme čerstvě namletý pepř, špetku provensálských bylinek a změklé máslo. Přilijeme pivo, přidáme rozkvas a promícháme. Necháme 30 minut odležet a až poté zpracujeme krásně hladké těsto. Dejte si opravdu záležet a věnujte těstu péči, několikrát jsme překládaly a pořádně těsto propracovaly.

Pokud budete chtít péci ten den, nechte těsto 3-4 hodiny kynout, poté vytvarujte rohlíky a nechte ještě 3 hodiny kynout na plechu.

My jsme těsto daly do lednice a nechaly ho tam odpočívat 20 hodin.

V lednici:

Těsto bylo v lednici 20 hodin. Těsto vyndejte z chladničky a nechte 3 hodiny při pokojové teplotě. Poté těsto rozdělíme na malé bochánky zhruba cca 70-80g. Každý bochánek rozválíme do velkého a tenkého trojúhelníkového tvaru a zarolujeme směrem nahoru-hotový rohlík ještě trochu roztáhneme do stran aby byl delší. Necháme na plechu kynout 2-3 hodiny, potřeme bílkem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí.

Pečeme 15 minut na 250° dozlatova.