Sýrový low-carb chleba

11.03.2023

Tenhle chleba je bezlepkový a nenajdete v něm ani zrnko mouky. Je Low Carb a jednak je velice jednoduchý, ale i rychlý na přípravu. Pokud hledáte bezlepkovou a lehkou svačinku, je tohle ideální volba. A ručíme vám za to, že vám doma dlouho nevydrží.

Info.: Low Carb nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem sacharidů a naopak jsou navýšeny tuky (bílkoviny zůstávají v běžných číslech). Můžete se také setkat s českým názvem nízkosacharidové stravování.

  • 250 g tvrdého sýra (eidam, gouda)
  • 4 vejce
  • 4 lžíce psyllia
  • sůl, pepř
  • Mletý kmín
  • Semínka
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Použít můžete jakýkoliv sýr dle chuti, můžete jich nakombinovat několik dohromady. (Použít můžete například eidam s mozzarellou.)

Sýr si nastrouháme najemno a smícháme ho se žloutky, psyliem, přidáme sůl a pepř,sodu a mletý kmín. Opravdu vše důkladně promíchejte. Do chleba si můžete přidat i jakákoliv semínka dle chuti (sezamové, lněné, slunečnicové, vlašské ořechy, atd…). Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a ten přidáme úplně naposledy. Ze směsi můžete uplácat malý bochníček a nebo můžete použít formu. My jsme zvolily formu, kterou jsme vystlaly pečícím papírem, chleba má pak hezčí tvar. Troubu předehřejeme na 200°C a pečeme zhruba 15 minut, poté teplotu snížíme na 150°C a dopékáme ještě 25 minut. Záleží na troubě a rychlosti pečení. Chlebík by měl být uvnitř krásně vláčný, proto si dejte pozor, aby jste ho nevysušili.